Η Βουλή των Ελλήνων

Φωτογραφία: Η Βουλή των ΕλλήνωνΗ Βουλή των Ελλήνων στεγάζεται στο γνωστό κτήριο της Πλατείας Συντάγματος. Η ανέγερση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε με τη μεταφορά της πρωτεύουσας του Νεότερου Ελληνικού Κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία για το Βασιλιά Οθωνα.
Η επιλογή της τοποθεσίας και η ανέγερση έγιναν από τον αρχιτέκτονα Γκέρτνερ (Gaertner 1792-1847), ο οποίος διετέλεσε διευθυντής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και επίσημος αρχιτέκτονας του Κράτους.
Ο Gaertner ετοίμασε τα σχέδια σεβόμενος την αρχαιολογική κληρονομιά της Αθήνας. Σχεδίασε ένα λιτό και συμπαγές τετράγωνο νεοκλασικό κτήριο 6.994 τ.μ., με τέσσερις εξωτερικές πτέρυγες που η κάθε μια διέθετε τρεις ορόφους, μια μεσαία πτέρυγα με δύο πατώματα και δύο αυλές, τη μεσημβρινή και τη βορινή, χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία.
Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στις 25 Ιανουαρίου/6 Φεβρουαρίου 1836.
Το κτήριο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να έχει προσπέλαση από όλες του τις πλευρές. Κάθε είσοδος εξυπηρετούσε και μια διαφορετική λειτουργία. Η δε επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με έναν ικανό αριθμό κλιμακοστασίων που ήταν τοποθετημένα σε όλες τις πτέρυγες του κτίσματος.
Η λειτουργία του κτηρίου ως Μέγαρο Βουλής ξεκίνησε το Νοέμβριο του 1929, όταν η Κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά της Βουλής από το παλαιό Βουλευτήριο της οδού Σταδίου και τη στέγαση της μαζί με τη Γερουσία στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων. Ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Κριεζής ανέλαβε τη διαρρύθμιση του κτηρίου και την επίβλεψη του έργου της μετατροπής του σε Κοινοβούλιο.

Στοιχεία επικοινωνίας
Ταχυδρομική διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 2, 100 21 ΑΘΗΝΑ
Τηλεφωνικό κέντρο: Τηλ: +3-010-3707000, Fax: +3-010-3692170
Website: www.parliament.gr

Κέντρο Ζωής

Ο Γιάννης Λούλης Σχολιάζει

naltrexone

hcl

Άρθρο του Γιάννη Λούλη σχετικά με την επικαιρότητα στο www.johnloulis.gr

Οι κακοί οιωνοί και το κεφάλαιο του Λουκά Παπαδήμου

Με τη χώρα σε εκλογική τροχιά, τα ανησυχητικά σημάδια πληθαίνουν. Το κομματικό-πολιτικό σύστημα, στη μεγάλη πλειοψηφία του, εκτροχιάζεται λαϊκιστικά στα αριστερά και στα δεξιά.

συνέχεια >>